Ekorrbär, skogsstjärna och moskogens andra prydnader
Största delen av Runsalas moskogar är lundartade och friska moskogar. I fältskiktet i friska moar trivs förutom blåbär även bl.a. ekorrbär (Maianthemum bifolium), skogsstjärna (Trientalis europaea), harsyra (Oxalis acetosella) och klotpyrola (Pyrola minor).
I fältskiktet i lundaktiga moar, dvs. i lite fuktigare förhållanden växer också blåsippa (Hepatica nobilis), midsommarblomster (Geranium sylvaticum), skogskovall (Melampyrum sylvaticum) och vårärt (Lathyrus vernus). Av mossorna kan till exempel rosmossa (Rhodobryum roseum), som växer som vackra rosetter, växa på lundaktiga moar.
Ekorrbäret är en allmän blomma som trivs i skuggan av moskogens granar. Artens röda bär är giftiga och man vet inte till namnets ursprung. Dess vetenskapliga namn (Maianthemum bifolium) säger i varje fall mycket om sin bärare: släktnamnet Maianthemum berättar blomningstiden, ”majblomma”, och bifolium den vanligaste strukturen, ”tvåbladig”.
Skogsstjärna (Trientalis europaea) är en annan vanlig växt i moskogen. Den påträffas i hela landet från Skärgårdshavet till fjällen. Dess vita blommor kommer till sin rätta i den mörka skogen där de lyser som små stjärnor. Passande namn alltså! Insekter är ändå inte speciellt intresserade av blommorna och skogsstjärnan sprider sig också i huvudsak vegetativt med jordrevor.