Kevät on kalojen kutuaikaa
Kevätaurinko sulattaa jäätä ja lopulta tuulet rikkovat Airistoa ja Ruissalon rantavesiä peittäneen jääkannen. Valo tunkeutuu veteen ja alkaa lämmittää sitä. Kalat ovat odottaneet tätä hetkeä koko pitkän talven – pian koittaa kutuaika. Hauet (Esox lucius) hakeutuvat ensimmäisinä lämpeneviin rantamataliin ja kutevat huhti-toukokuussa. Ahvenet (Perca fluviatilis) kutevat myöhemmin hieman syvemmällä ja silakoilla (Clupea harengus membras) on omat vakiopaikkansa Airiston reunoilla. Kuhalla (Sander luciaperca) ei ole ihan yhtä kiire, vaan se malttaa odottaa kesän kynnykselle, kesäkuulle.
Poikkeuksen keväällä lisääntyviin kaloihin tekevät meritaimen (Salmo trutta) ja lohi (Salmo salar), jotka uivat kesän ja alkusyksyn aikana Ruissalon ohi Aurajokeen ja kutevat vasta syksyn tullen sopiville koskipaikoille.
Silakankutu on Airistolla kevään kohokohta. Silakkaparvet saapuvat ulompaa saaristosta kutemaan rannan lähellä sijaitseville, vuodesta toiseen samoina pysyville kutupaikoilleen. Siksi perinteistä silakan rysäpyyntiä harjoitetaan edelleen täällä. Valitettavasti sisäsaariston rehevöityminen ja kutualustojen likaantuminen ovat heikentäneet silakan lisääntymismahdollisuuksia.