Mustatäplätokko ja liejutaskurapu ovat valloittaneet Ruissalon rantavedet!
Otsikko sopisi iltapäivälehden lööpiksi, mutta valitettavasti asia on näin. Mustatäplätokko (Neogobius melanostomus) ja liejutaskurapu (Rhithropanopeus harrisii) ovat uusia, alkuperäiseen lajistoomme kuulumattomia vieraslajeja, jotka ovat 2000-luvulla saapuneet tänne todennäköisesti laivaliikenteen salamatkustajina. Ne ovat levinneet nopeasti pinnan alla ja uhkaavat nyt alkuperäisiä lajeja ja pahimmillaan koko vesiekosysteemin toimintaa. Valitettavasti kerran mereen päässeen ja siellä nopeasti asemansa vakiinnuttaneen haitallisen vieraslajin hävittäminen on käytännössä mahdotonta.
Pieni, 2-senttinen liejutaskurapu on kotoisia Pohjois-Amerikasta, eikä se omin voimin olisi kyennyt valtavaa Atlanttia ylittämään. Todennäköisimmin ensimmäiset yksilöt ovat tulleet laivojen painolastivesien mukana meille. Suomen ensimmäinen liejutaskurapu löydettiin 2009 ja nyt laji on levinnyt Turun, Naantalin ja Kaarinan seudulla. Vaarana on, että se yleistyessään kilpailee alkuperäisten lajien kanssa ravinnosta. Lisäksi ravut tukkivat vedenottamoita ja häiritsevät kalastusta syömällä kaloja suoraan verkoista sekä sotkemalla verkkoja.
Mustatäplätokko on Mustanmeren ja Kaspianmeren alueilta kotoisin oleva pohjakala, joka on tullut meille laivaliikenteen ei-toivottuna tuliaisena. Laji havaittiin ensimmäisen kerran Kaarinassa 2005 ja nyt sitä on löydetty pitkin rannikkoamme jo 12 sataman läheisyydestä. Mustatäplätokko on rantavesissä viihtyvä, aggressiivinen kala, joka syö toisten kalojen mätimunia ja poikasia. Yleistyessään se saattaa vaikuttaa näiden kantoihin ja järkyttää lajien välisiä suhteita.