Snövintrarna kan försvinna
På det norra halvklotet är vintern köldens, isens och snöns årstid. Officiellt räknas den s.k. termiska vintern börja då dygnets medeltemperatur permanent sjunker under noll. I Runsala händer detta typiskt i slutet av november och slutar halvvägs in i mars. Däremellan ryms ofta perioder av mildare väder då lågtrycken som strömmar in från Atlanten för med sig milt väder, regn och vindar. Under många år är Runsalas vintrar också ett skiftande mellan snötäcke och bar mark.
Just nu värms vårt klimat upp snabbare än någonsin tidigare till följd av människans verksamhet. Förändringen syns klart: årets medeltemperaturer stiger ideligen, stormar, ösregn, värmeböljor och perioder av torka blir vanligare. De nordliga snövintrarna har blivit korta och ostadiga.
Förändringen är hård för arter som anpassat sig till snön och den kan bli ödesdiger för många. Skogsharen som skuttar hit och dit i sin vita vinterpäls är ett lätt byte och snötäcket som smält mitt i vintern skyddar inte djur och växter från bitande köld under följande köldperiod. En del arter försvinner och andra tar deras plats. Till exempel anpassar sig hela tiden nya, sydliga fjärilsarter i Runsala som ett levande exempel på klimatförändringen. Växtligheten reagerar långsammare på temperaturhöjningen, men sydliga växtarter från hemiboreala zonen, såsom eken, hasselbusken och almen sprids ofrånkomligen inåt landet och mot norr.